Chillen (maar wel met een goed excuus!) - Eindexamenuitleg.nl

Chillen (maar wel met een goed excuus!)

De fijnste Franse en Duitse muziek voor tijdens het leren
chillen op zn frans

Ken je dat gevoel dat op een bepaald moment die wiskundeformules gaan dansen? 

Dat de bladzijdes uit je geschiedenisboek niet meer blijven hangen?

Alsof je hoofd gewoon vol is?

Ook al heb je misschien een doel gesteld – nog even deze opgave maken, of als ik dit hoofdstuk uit heb…. – soms is het verstandiger om dan pauze te houden.
Soms denken we dat we goed aan het studeren zijn als we zo hard aan het leren zijn dat je helemaal uitgeput raakt, op het randje van hoofdpijn zit en ogen die bijna niet meer open te houden zijn. Nou ja, laten we eerlijk zijn, soms hebben we geen keuze: dan is doorbikkelen de enige optie… Maar tijdens de twee weken van je eindexamens én ook in deze maanden ter voorbereiding is het onmogelijk aan één stuk door te bikkelen.

Dus dan kun je beter ook genoeg pauzes houden en de hoofdpijn et cetera maar beter voorkomen, anders heb je vandaag misschien wel extra hard geleerd, maar ben je morgen helemaal moe.
Ik maak zelf vaak de vergelijking met hardlopen: wat voor run ga ik doen? Een sprintje of een marathon? En de eindexamens zijn denk ik een marathon: in mei moet je straks twee weken fit zijn en kunnen presteren: daar hoort een training bij die je niet alleen de hele tijd tot het uiterste pusht, maar juist ook waarin genoeg rust wordt genomen om te herstellen…. a.k.a.: naast al dat leren moet je ook wel chillen.

Chillen op z’n Frans

En hoe kun je nu chillen met een goed excuus? In deze blog hadden we het al over muziek: een guilty pleasure song kan de perfecte energizer zijn tijdens een lange dag leren. Ook kun je voor jezelf een Pavlov maken door vlak voordat je gaat leren of tijdens het leren dezelfde muziek aan te zetten: als je het dan hoort herinneren je hersens dat het tijd is om aan de slag te gaan! Maar… heb je er ook wel eens aan gedacht om Frans- of Duitstalige muziek te luisteren?

Misschien heb je (een van) deze vakken in je profiel zitten. Dan zul je nu misschien denken, ja ik heb wel Frans maar wat helpen chansons straks bij mijn eindexamen? Natuurlijk zou het een stuk leuker zijn als je voor je eindexamen een rap van Stromae ofzo mocht vertalen in plaats van de tekstvragen en het begrijpend lezen. Dus in die zin zal luisteren naar Franse muziek niet meteen garanderen dat je dat goed af zal gaan… Maar het kan je wel helpen bij het vergroten van je woordenschat (door te luisteren of mee te lezen wanneer je de lyrics opzoekt) en het is ook gewoon heel leuk!

Muziek – de ultieme pauze

Dus als je merkt dat je aardig moe begint te worden, slechts nog maar woorden op papier ziet of de cijfertjes voor je ogen beginnen te dansen… Neem dan een welverdiende pauze en luister wat nieuwe Franse of Duitse muziek!
En als je moeder dan vraagt of je niet moet leren of je broertje klaagt dat de muziek zachter moet… dan heb je nu het perfecte excuus! Alles voor het beste eindexamen resultaat toch?:D

Spotify

Hier vind je een spotifylijst Franse artiesten en hier een met Duitse. In de lijsten staan vooral jonge artiesten die helemaal up and coming zijn.

Ps. Wist je dat je zo kun je ook ‘verantwoord’ netflixen?! Verantwoord misschien wel tussen haakjes… Maar bij netflixs originals kun je zowel de audio als ondertitel op Frans of Duits zetten. Zo kan je chillen en wat extra woordenschat op doen. Maar pas wel op dat je niet opeens drie maanden aan het bingewatchen bent!

X