Alles wat je moet weten over de herkansingen - Eindexamenuitleg.nl

Herkansingen

herkansingen tweede tijdvak

Als je voor een vak nog hoger wil halen, kan je een herexamen doen in het tweede tijdvak. Alle vragen over het tweede tijdvak en de herkansingen vind je hieronder, met het antwoord.

Hoeveel vakken mag je herkansen?

In principe mag je 1 vak herkansen.

Uitzonderingen zijn alleen van toepassing voor mensen die aantoonbaar ziek zijn geweest tijdens de eindexamens, of voor examens waar iets mis is gegaan in de organisatie wat is vastgesteld door de inspectie.

Waarom zou je een herkansing doen?

Als je bent gezakt, dan kan in je in sommige gevallen herkansen.

Omdat je maar 1 vak mag herkansen, ben je direct gezakt als je bijvoorbeeld twee 3en haalt. Herkansen kan je dan niet meer helpen om je diploma te halen. In sommige gevallen kan het toch lonen om een vak te herkansen. Bijvoorbeeld als je in aanmerking komt voor volwassenenonderwijs, en nipt gezakt bent. Kijk hier voor de opties als je bent gezakt.

Daarnaast kan je een herkansing doen om cum laude te halen. Wanneer dat net niet gelukt is. Voor cum laude moet je gemiddeld 8,0 halen voor het vrije deel. Voor havo mag je niks lager dan een 6 hebben en voor vwo niks lager dan een 7.

De derde mogelijk reden om te herkansen is gewoon omdat je het gevoel hebt dat je beter kon, en je je lijst nog op wil halen.

Je mag zelf kiezen of je een herexamen wil maken. Je kan dit altijd bij je school aangeven.

Welk cijfer telt?

Het hoogste cijfer telt. Dus als je in het eerste tijdvak hoger scoorde dan in het tweede tijdvak, dan behoud je je cijfer uit het eerste tijdvak.

Het is daarom bij twijfel altijd verstandig om te herkansen. Er zit geen risico aan, omdat je nooit lager kunt halen dan de eerste keer.

Zijn de herexamens anders dan de gewone examens?

Er bestaan veel mythes over de herkansingen. Ze zouden moeilijker zijn, of expres compleet anders dan de reguliere eindexamens. Dat is allemaal onzin. De herkansingen worden op precies dezelfde manier gemaakt en zijn ongeveer even moeilijk.

De herkansing kan wel in nadruk van onderwerpen verschillen van het reguliere eindexamen. Bij sommige vakken verschilt het per eindexamen waar de nadruk ligt. Zo kan het bij economie zijn dat je in het eerste tijdvak veel rekenvragen krijgt, en in het tweede tijdvak weinig. Denk dus niet ‘ik begrijp alles uit de eerste kans, dan weet ik zeker dat ik de tweede kans ga halen’.

Wanneer zijn de herkansingen?

De herkansingen zijn tussen 18 en 21 juni 2018. Je vindt het complete rooster hier, of als je inlogt op eindexamenuitleg.nl.

 

X