7 redenen dat je het overzicht verliest (en wat je er aan kunt doen)

7 tekenen dat je het overzicht verliest tijdens de eindexamens (en wat je er aan kunt doen)

overzicht kwijt eindexamens

Omdat je voor je eindexamen minimaal 8 vakken doet, is het makkelijk om het overzicht te verliezen.

Je moet heel veel doen in een hele korte tijd. En elk vak is weer anders. Wij horen vaak dat mensen in de laatste weken voor hun eindexamens het overzicht verliezen.

Om die mensen te helpen, heb ik de 7 meest voorkomende redenen dat je het overzicht kwijt raakt op een rijtje gezet. En wat je hier aan kan doen natuurlijk!

Je hebt geen overzicht en meerdere lijstjes, planningen en schriften

Iedereen heeft een plek waar hij zijn of haar to do lijstje bewaard. Voor sommige mensen is dat de notitie app. Voor anderen een gedeelte van de agenda. Of een los papiertje. Misschien heb je een whiteboard waar je dingen opschrijft?

En je hebt voor elk vak natuurlijk een schrift, waar je notities en aantekeningen in bewaard. Misschien heb je daarnaast ook in een ambitieuze bui een word documentje aangemaakt met alles wat je de komende weken wil doen?

Dat is allemaal prima, maar als je ineens op al die plekken herinneringen aan jezelf hebt staan wordt het moeilijk. Je hebt dan constant het gevoel dat je iets kwijt bent, of vergeet.

Probeer dat gevoel te voorkomen door 1 plek te kiezen waar je het overzicht bewaard. Dat kan je whiteboard zijn, je agenda, een app of een word documentje. Dat maakt niet uit. Als het maar 1 plek is.

Als je toch een los blaadje hebt met to do items, voeg die dan toe aan de centrale plek, zodat je het overzicht houdt.

Je probeert meerdere vakken door elkaar leren

Als je overzicht wil, moet zowel je werk als je hoofd geordend zijn. Als je gestrest bent, lijkt alles ineens heel belangrijk. Het is dan aanlokkelijk om meerdere dingen door elkaar te doen.

Je begint bijvoorbeeld met economie leren, omdat je daar het meest tegen op ziet. Maar zodra je de eerste rekenopgaven ziet, bedenk je je dat je wiskunde ook nog moet doen. Als je je wiskunde boek openslaat zie je een som die lijkt op een natuurkundeformule… Zo blijf je aan het wisselen.

Bedenk dus voordat je gaat leren welk vak je wil leren, en wat je precies wil doen (welk hoofdstuk, welke vragen). Houd je aan je voornemen, ook als je afgeleid raakt. Stemmetjes die zeggen dat je iets anders moet doen zijn waarschijnlijk ingegeven door stress, en niet door goede redenen.

Je maakt geen onderscheid tussen kennis en vaardigheden

Op je eindexamen krijg je heel veel verschillende vragen. Zelfs binnen 1 vak krijg je al meerdere type vragen. Probeer met alles wat je voor je eindexamen leert een onderscheid te maken tussen dingen die je moet kennen en dingen die je moet kunnen.

Dingen die je moet kennen zijn feitenkennis (wat is de formule voor percentages, wat is prijsdiscriminatie). Dingen die jet moet kunnen zijn vaardigheden (hoe reken je percentages uit, hoe teken je een grafiek).

Als je tijdens het leren een onderscheid maakt tussen deze 2 vormen van vragen, dan maak je het leren makkelijker voor je zelf omdat je kennis en vaardigheden op een andere manier oefent.

Kennis kan je stampen door rijtjes te maken met flashcards. Terwijl je vaardigheden kan trainen door te weten welke stappen je moet nemen en deze stappen regelmatig te oefenen.

Maak dus een lijstje met wat je nog moet leren, verdeeld tussen kennen en kunnen. Ik heb al een beginnetje gemaakt met het lijstje voor economie:

Op deze manier leer je niet alleen de juiste dingen, maar ook op de juiste manier.

Je laat je stress aanpraten door je docent

Sommige docenten benadrukken heel vaak dat hoe belangrijk het eindexamen is. “Denk ook nog even hier aan” en “ken je dat hoofdstuk wel goed”.

Zorg dat je voor je zelf duidelijk hebt wat je moet leren, en wat je al kent. Laat je hierbij geen stress aanpraten door anderen. Natuurlijk zijn er kleine dingen die je nog niet helemaal weet. Maar dat is geen reden om te gaan stressen.

Het helpt hierbij ook als je het eindexamen niet ziet als een lange lijst van 1000 dingen die je moet weten, maar opdeelt in grotere delen. (8 vakken, met elk ongeveer 7 onderwerpen en elk onderwerp heeft ca 20 begrippen en 3 formules).

Zie ook de volgende tip!

Je kent het examenprogramma niet

Voor elk vak heeft de commissie een examenprogramma opgesteld. Er bestaat dus voor elk vak een pdf document waar in ongeveer 200 punten staat opgeschreven wat je moet kennen en kunnen.

Aan dat document heb je niet zo veel, omdat het heel vaag is opgeschreven. Maar als je precies weet wat de examens mogen vragen heb je wel een hele grote voorspong!

Het boek bevat waarschijnlijk te veel stof, omdat boeken graag voorbeelden en verhalen vertellen die niet per se relevant zijn. Maak op deze site gratis een account aan! Je krijgt dan een overzicht van het complete examenprogramma.

Bekijk havo trainingen      Bekijk vwo trainingen

Dat is alles wat je moet weten voor je eindexamens, en geen centimeter meer.

Als je het examenprogramma goed kent heeft dat 3 belangrijke voordelen:

  1. Je leert niet te veel (maar precies genoeg).

Als je precies weet wat er op de eindexamens gevraagd kan worden, dan leer je precies wat nodig is. Zo kan je tijd besparen en effectief leren.

  1. Je weet wat je kan verwachten op je eindexamen.

Als je het examenprogramma kent, dan weet je welke vragen gaan komen. Dat is een lekker gevoel. De kans is dan ook kleiner dan je verast wordt tijdens het examen.

  1. Je kan vragen in de context plaatsen.

Al je het examenprogramma kent, en je ziet een vraag dan helpt het als je weet hoe deze vraag in de context van het examen past. Dat geeft al een denkrichting en je weet dan beter waar je moet beginnen.

Kortom: zorg dat je weet wat het examenprogramma inhoudt.

Je leert voor elk vak op dezelfde manier

Elk vak gaat natuurlijk over andere stof. Maar de vakken verschillen ook qua vraagstelling en type vragen.

Dat betekent dat je voor elk vak anders moet leren. Rekenvragen bij wiskunde B zijn heel anders dan de sommen met lange verhaaltjes bij economie. Dat betekent dat je voor deze 2 rekenvragen ook anders moet leren!

De beste manier om voor elk vak apart te leren is door oude examens te maken.

Maar het kan ook helpen om voor elk vak een strategie te bedenken hoe je het wil leren.

Conclusie

Het gebeurt vaak dat mensen tijdens de examenperiode even het overzicht kwijtraken. Maar als je even diep ademhaalt, en rustig kijkt wat je moet weten en hoe je dat gaat leren, dan komt het overzicht ook snel weer terug.

Doe je voordeel met deze tips en ga relaxed je eindexamen in!

X