Wie helpt jou met je Frans eindexamen? - Eindexamenuitleg.nl

Wie helpt jou met je Frans eindexamen?

Zing mee met onze favoriete Franse artiesten!
Franse muziek eindexamen

Het is eigenlijk jammer dat Franse muziek niet zo vaak doordringt in Nederland. Vooral omdat er een heleboel leuke Franse artiesten zijn te ontdekken. Ik heb in elk muziek genre wel weer een nieuwe favoriet opgedaan. Als je zelf een sterke muzieksmaak hebt kom je misschien bij suggesties op spotify wat leuks tegen. Anders heb ik hier wat tips voor je verzameld! Hier vind je een leuke afspeellijst om te chillen op z’n Frans met 15 verschillende artiesten! Met vooral veel jonge (pop)artiesten. Van een zingende vriendengroep tot rappende broers, een moderne Robin Hood en coole chicks. Laten we een paar introduceren!

Stromae en signaalwoorden

Alors, natuurlijk kennen we Stromae! Deze Belgische singer-songwriter heeft eigenlijk geen introductie nodig. Denk aan franstalige rap en je denkt aan hem. Niet onterecht natuurlijk want hij heeft ook zeker lekkere liedjes. Het is nu echter al een tijdje stil rondom hem. Het laatste album is al van een aantal jaren terug en bovendien leeft hij nu meer teruggetrokken. Dat betekent natuurlijk niet dat we niet meer kunnen dansen op Alors on danse of proberen die songtekst van Formidable te begrijpen. Sterker nog!! Luister juist nog maar eens naar Alors on danse. Want wat betekende alors ook weer? Precies, dat is één van die rottige signaalwoorden (dus, zoals, bovendien, hoewel) die je goed moet kennen voor je eindexamen! Dus maak nog maar een dansje op Stromae terwijl je lijstjes van signaalwoorden stampt. Dan is je eindexamen Frans straks een eitje en weet jij zo het antwoord op de vraag of de alinea een opsomming, een uitleg of een tegenstelling is!

Arcadian

Arcadian: deze huisgenoten en besties maken je aan het lachen
Over Stromae gesproken… Deze mannen deden auditie bij de Franse Voice met een toffe versie van Stromae’s Carmen. MIKA die in de jury zat draaide meteen om. Hij had al door wat wij net ontdekt hebben: deze jongens, die huisgenoten en beste vrienden zijn, maken chille muziek! Ook al wonnen ze de Voice niet, ze hadden al snel een contract bij een platenlabel. Deze mannen zijn én leuk om naar te kijken én leuk om naar te luisteren. Hun liedjes zijn erg catchy en vrolijk, zoals Folie arcadienne. Kun je wel even opgepept worden tijdens het blokken op natuurkunde? Dan is zijn deze besties een aanrader!

Qui = onderwerp en que = lijdend voorwerp

En waar kan Arcadian je mee helpen? Ik denk dat het meezingen van Folie arcadienne absoluut de leukste manier is om het verschil tussen qui en que te leren! Het refrein werkt als de perfecte ezelsbrug:

“Oh oh, la folie Arcadienne

Celle que l’on aime

Celle qui nous éloigne de nos problèmes”

Met dit aanstekelijke deuntje onthoud je snel dat qui het onderwerp is en que het lijdend voorwerp.

Black M: een Franse Robin Hood

Het is haast een geschiedenisles: de artiestennaam van Alpha Diallo is een bijzonder verhaal. Weet je nog wie Robin Hood is? Grote kans dat jij vroeger ook wel eens met pijl en boog gespeeld hebt geld van de rijkelui te stelen. Nou, blijkbaar was er ook een soort Robin Hood in Frankrijk, lang lang geleden die Mesrimes heette. En toen Alpha Diallo zo’n tien jaar geleden lid werd van een rapgroep zocht hij dat een goede stage naam voor zichzelf. En zeg eerlijk, zouden we niet allemaal een heldennaam als stage name kiezen? Dus hij noemde zich Black Mesrimes en dat werd al snel Black M. Hoe goed hij is met pijl en boog dat weet ik niet… Maar een held is hij zeker in zijn combi’s van catchy tunes en lyrics!

Niet helemaal toevallig… als we één song zouden aanraden dan is het Le plus fort du monde. Dat gaat over die andere helden uit je kindertijd: de allersterkste vaders van de wereld.

De + le = du

Ook hier zit weer een slimme Franse les in de titel! Hoe gaat de vergrotende en overtreffende trap ook weer? Hoe zeg je sterk, sterker, sterkst? Zoals Black M zegt: mijn vader is de sterkste van de wereld: le plus fort du monde. En wat is du ook weer en waarom staat er niet de monde? Du is de samentrekking van de + le: mijn vader is de sterkste van de wereld. Bij mannelijke woorden is er dus altijd samentrekking: de + le = du. Bij woorden met een klinker of een stomme h wordt het de l’ en bij vrouwelijk de la. Ook het meervoud de + les trekt samen tot des.

Hoshi: hip, rauw en twintig jaar

Veel mensen omschrijven haar als een coole zangeres: ze is geen diva en maakt ook geen zoetsappige muziek. Haar stem is een beetje rauw – dat maakt haar liedjes extra interessant. Ze heeft meegedaan aan de Franse Voice en nog een andere talentenshow ‘Rising Star’ maar ze kwam niet tot de finales. Des te cooler dat het haar toch in haar eentje is gelukt! Haar artiestennaam ‘Hoshi’ betekent ‘ster’ in het Japans, zou dit een knipoog zijn naar de talentshow Rising Star? Mijn lievelingsliedje is haar nieuwste song ‘Ta marinière’ (Jouw zeeman). Ze is vindingrijk met taal: dit liedje gaat over een zeeman op wie ze verliefd is. Over hem zingt ze: “T’as piraté mon âme” (Je hebt mijn ziel gekaapt). Maar zoetsappig is dit liefdesverhaal niet, er zit een lekker deuntje onder en je neuriet haar vindingrijke lyrics zo mee.

Dubbel of enkel s?

Misschien niet een les voor je eindexamen Frans maar wel voor je leven… Soms is het verschil tussen dubbel of enkel s heel belangrijk! Je hebt het vast eens eerder gehoord: poisson en poison. Maar welke was nu ook weer de vis en welke het vergif? Hoshi zingt het voor je in haar refrein! Zo ken je het straks niet alleen op papier, maar ook in de uitspraak.

X